София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мангъров: Ако нямахме средство, с което да отчитаме Covid-19, тези починали 90 души нямаше да ги усетим

"Нищо особено не се е случило"

Мангъров: Ако нямахме средство, с което да отчитаме Covid-19, тези починали 90 души нямаше да ги усетим

"Нищо особено не се е случило"

7 дниЗдраве 843 Боряна Райчева


Нищо особено не се е случило. Ако нямахме средство, с което да отчитаме коронавируса, тези починали 90 души нямаше да ги усетим. Това заяви доц. Атанас Мангъров, шеф на детското отделение в Инфекциозната болница в София пред БНР.  

По думите му в страната има около 40-50 души в интензивните сектори, a това е нещо, "което непрекъснато във всеки един момент от годината го има".

Тези хора също нямаше да ги усетим, категоричен е медикът. Освен това има няколко стотин до няколко хиляди души, които са с грипоподобни заболявания, твърди той. 

За съжаление фактът дали не сме прекарали коронавирус още през януари и февруари месец ще остане забулен, счита доц. Мангъров.

"От началото на тази година досега не вложихме никакви усилия да установим какво точно се е случило в нашата страна от началото на пандемията."

Една от причините за свръхреакцията е, че тя се основаваше на твърдения на хора, които не са запознати със ситуацията в страната. На тази основа се взеха решения, които бяха пресилени. Това разбира се беше направено за доброто на хората, но въпреки това трябваше малко да се помисли преди да се действа и да се помисли какво е състоянието на страната и въз основа на това да се вземат решения. Това за съжаление не беше направено, допълни доц. Атанас Мангъров.