София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Матурите: Над 46 000 зрелостници ще пишат по Вариант 1

По-голямата част от зрелостниците ще положат изпит по профилиращ предмет

17 дниОбразование 17 Иванина Игнатова

Над 46 000 зрелостници ще пишат по Вариант 1 на втората задължителна матура. Той беше изтеглен в 7:15 ч. в Министерството на образованието и науката от общо два възможни варианта.

По-голямата част от зрелостниците ще положат изпит по профилиращ предмет. Всеки четвърти е избрал това да е английският език.

Над 20 000 ученици от професионални гимназии ще защитават дипломен проект или ще развиват тема от теорията, необходима за придобиване на професионална квалификация. Началото на изпита за всички започна в 8:30 часа. Изтеглената тема, по която ще пишат всички, които са в професионални гимназии, е №10 от общо 18.

Резултатите от двете задължителни матури ще бъдат обявени до 7 юни.

За първи път тази година зрелостниците ще имат право на повторно явяване на матурата наесен, Това няма да промени оценката им в дипломата, но може да им помогне за кандидатстването в университет при по-добър резултат.

От МОН заяви, че няма как да изтекат отговорите. Директори на училища споделиха, че и тази година има закъснели и неявили се ученици.