София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Мажд Алгафари: Борбата срещу мигрантите трябва да е насочена към каналджийството

Не можем на 100% да залавяме мигрантите, това е абсурдно, заяви арабистът

58 сОбщество 194 Николай Парашкевов

Границата ни с Турция не може да бъде охранявана на 100% по ред причини, ето защо борба трябва да е насочена към каналджийството.

Около това мнение се обединиха бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев и арабистът Мажд Алгафари.

„Мигрантски натиск по границата ще има и през идните години, т.е. няма как да изчезне. Първо защото има мигрантски натиск по геополитически причини от Сирия и Афганистан. Второ, защото няма как да запечатаме границата, тъй като половината от нея продължава да не е оборудвана със сигнално-охранителна система. Липсват достатъчно служители. Трябва да се командироват служители от вътрешността на страната, кое е проблем, защото ще се оголи полицията“, обясни Филип Генев пред bTV.

Той беше категоричен, че трябва да се търси европейска подкрепа, въпреки че на този етап е трудно България да я получи.

Арабистът все пак вижда малък напредък, когато гледа назад във времето – тогава трафикът бил ужасен.

„Сега има някакъв напредък, но това не бива да ни радва, тъй като той не е достатъчен. Ние не можем на 100% да охраняваме границата. Не можем на 100% да залавяме мигрантите – това е абсурдно. Борбата трябва да е насочена към каналджийството“, смята от своя страна Алгафари.