София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Мехмед Дикме: Възхищавам се на Делян Пеевски – превръща се в лидер на държавата

"Крайно време е да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото"

20 сПолитика 402 Иванина Игнатова

„Възхищавам се на Делян Пеевски – превръща се в лидер на държавата. Той е основен двигател за промените в Конституцията на Република България“. Това коментира бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в ефира на БТВ.

„Чудя се къде е Мустафа Карадайъ - да не е нещо болен, не му виждаме изявленията. В момента се излъчват кметовете на ДПС и виждам, че отново Делян Пеевски се изразява по темата. Няма лошо - това говори за неговата сила. Крайно време е да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото", добави Дикме.

Бившият земеделски министър коментира протестите на зърнопроизводителите:

"Вместо тракторите да са в София, те трябваше да орат и да сеят."

„Видяхме как в България сами можем да си направим проблем с едно неразумно решение на парламента. Защо приехме това решение, след като нито една от другите пет засегнати държави не е приела такова нещо? Нито Полша, нито Словакия, нито Унгария, нито Румъния са гласували за това. Даже Хърватия се присъедини към забраната на внос на украинско жито. Защо ни трябваше на нас да гласуваме за отпадането на забраната?“, заяви той.

Мехмед Дикме определи логиката на това решение на парламента като „некомпетентна“. Според него е възможно да има и някакъв политически подтекст. Икономическа логика той не вижда, защото, ако въпросът се разглежда от тази гледна точка, това означава, че „Народното събрание иска да ликвидира българското производство“.

„Аз нямам нищо против от Украйна да влизат стоки, но те трябва да са произведени по критериите, по които се произвеждат те и в България. Все пак трябва да има конкурентност. А те са произведени в неконкурентна среда с неразрешени за използвани препарати за растителна защита и горива без акцизи и данъци“, каза още Дикме.