Отбелязваме голямата Задушница преди Великия /Великденския/ пост, който през тази година започва на 15 март. В съботния ден срещу Неделя месопустна /Месни заговезни/ всички българи извършват помен в памет на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името Задушница показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.
- Реклама -
За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Отбелязваме голямата Задушница преди Великия /Великденския/ пост, който през тази година започва на 15 март. В съботния ден срещу Неделя месопустна /Месни заговезни/ всички българи извършват помен в памет на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името Задушница показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.
- Реклама -
За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.