София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Министерство на туризма: Няма нарушения на плаж "Смокиня"

Заради сигнали на летовниците, инспектори назначиха проверка
23 сРазвлечение 841 Николай Парашкевов

От Министерството на туризма разпоредиха проверки по сигнала на летовници за забрана на разпъване на шатри и носене на храна в свободната зона на плаж "Смокиня".

Тя е разположена между две заведения, които вече два месеца се проверяват от прокуратурата. Не това обаче притеснява летовниците, ами табела, която упоменава, че е забранено поставянето на чадъри и шатри с големина над метър и половина.

Само на метри от ивицата, заведения предлагат шатри за опъване, но на цена от 99 лв.

Заради сигналите на летовниците, вчера инспектори от Министерството на туризма назначиха проверки и провериха случая:

"Не констатирахме нарушения, цените отговарят на обявените. Няма някакви други нарушения, освен тази табела, за която ще отправим предписание на концесионера, тъй като липсва основание за забрана на поставяне на чадъри на над 1.50м. Ако концесионерът може да обоснове това свое решение, нека го направи. Забраната за внасяне на храни и напитки е от компетентността на БАБХ и регионалната РЗИ, те могат да се произнесат. В тази посока обаче трябва да отбележим, че Законът за храните не се прилага за приготвени за лична употреба от домакинството храни. Концесионерът трябва да се съобрази с всички закони, наредби и нормативни актове, например, за домашните любимци, той трябва да се съобрази с наредбата, приета от Общинския съвет на съответната община. Той не може самоволно да въвежда каквито и да е било ограничения", заяви Емил Чолаков, инспектор към Министерството на туризма.

Становището на концесионера е, че тези табели са сложени по-скоро за предупреждение и за да не се получава струпване на хора съгласно противоепидемичните мерки.

"По дължината на целия плаж са поставени указателни табели съгласно изискването на Министерството на туризма какво е разрешено и какво е забранено на плажуващите. Все пак на този плаж минават хиляди хора и ако няма ред и спазване на правила, ще стане анархия. Даваме същите указания и за свободната зона, изхождайки от това, че тя се намира пред къмпинга. Хората от къмпинга бяха свикнали да идват по 20-30 човека, с голяма шатра, слагат масите, слагат си храната. Искаме да избегнем това нещо. Никой не е изгонен от свободната зона, не са употребени насилствени действия спрямо някого. Просто ги предупреждаваме, че не е желателно да се събират повече от двама човека на едно място. След като те си поемат риска, нека стоят", заяви концесионерът на плажа.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!