София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Министър Бозуков: Директорът на БАБХ е сменен заради съмнителни договори

„Причините за смяната на директора на БАБХ са много и са комплексни"
56 сПолитика 105 Мирослав Митков

Директорът на БАБХ е сменен заради съмнителни сключени договори. Това каза служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР по повод сменения директор на БАБХ.

„Причините за смяната на директора на БАБХ са много и са комплексни. На първо място заради съмнителни сключени договори като „Златния гьол“, където според закона тези дезинфекции и проверки трябва да се извършват от ветеринар, а те са правени от частна фирма. Новият директор ще разгледа този договор. Не съм го видял досега, защото нямах начин да стигна до него. Смятам, че с влизането на новия директор ще имаме достъп до цялата информация от БАБХ и ще излязат доста факти не само по този договор“, заяви Бозуков.

„Според информацията, която излезе, че тази година над 8 млн. са приходите от този гьол, мисля, че не е икономически изгодно за държавата тези средства да отидат в частна фирма вместо в държавния бюджет. Договорът не е преподписван, а удължаван с анекс. Предполагам, че може да бъде прекратен. Не е само той. Нещата в БАБХ са така поставени, че много дейности, които трябва да изпълнява самата агенция, са прехвърлени на частни фирми под предлог, че няма достатъчно капацитет и средства, а сключените договори показват доста сериозни суми. Имам информация, че има много такива сключени договори за дейности“, каза още министърът.

„Поисках от изпълняващия длъжността Николай Росев, докато изпълняващият директор беше в болнични, да ми даде информация за инсинераторите, но от нея всичко излизаше, че е цветя и рози и всичко е окей. Насочих го към нашите юристи за разглеждане и очаквам да видя как стоят нещата и в този случай. Тези системи в Министерството като търговски дружества и агенции е трудно да се проникне в тях, те са нещо като държава в държавата. Нямаме достатъчно информация и това затруднява процеса и по извеждането на програмите.

Бях обвинен за това, че когато седна на креслото на министър, се концентрирам върху ГЕРБ. Напълно го отричам и отхвърлям. Директорът на БАБХ например е от квотата на БСП“, заяви той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!