София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Министри от ЕС обсъждат мерки срещу високите цени на електроенергията

Една от идеите е за таван на цените на едро на природния газ

31 сИкономика 318 Николай Парашкевов

Министрите на енергетиката на ЕС се събират на извънредно заседание в Брюксел в опит да намерят решение на високите енергийни цени в Блока преди началото на зимния сезон.

Една от мерките, за която настояват 15 страни-членки, сред които и България, е налагане на таван на цените на едро на природния газ.

Вчера еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че в основата на проблема с високите енергийни цени е Русия и категорично подкрепи въвеждане на таван на цените на целия внос на синьо гориво от страната.

Тя допълни, че е възможно и налагане на таван на природния газ като цяло, което се използва за електроенергия, но уточни, че това не трябва да води до увеличение на неговото потребление.

Вчера обаче представител на Съвета на ЕС заяви, че това е много деликатен въпрос, тъй като такава мярка трябва да подобри пазара, а не да го изкриви.

Министрите ще обсъждат и течовете по тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2, както и мерки, които дискутираха в началото на месеца като намаление на потреблението на енергия в пиковите часове с поне 5 на сто и налагане на солидарни вноски на  производителите на енергия от нефт, газ и въглища в помощ на уязвимите индустрии.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!