София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Мицотакис: Можем да снабдяваме България, защото все още имаме достъп до руски газ

„Заплахата Русия напълно да спре доставките си на природен газ за Европа е въпрос за милиони“


Заплахата Русия напълно да спре доставките си на природен газ за Европа е въпрос за милиони долари с наближаването на зимата. Европа плаща висока цена чрез скока на разходите за енергия, но страните остават ангажирани с намаляването на зависимостта си от руския газ, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Bloomberg News.

Гърция в продължение на месеци се застъпваше за ограничаване на целия газ, който действително ще се внася в Европейския съюз, за ​намеса и намаляване на тази изключителна нестабилност на индекса TTF, тъй като няма връзка между двете сили на търсенето и предлагането, посочи той.

Сега можем да снабдяваме България, защото все още имаме достъп до руски газ, подчерта гръцкият премиер, според когото енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, е помогнала да се преодолеят регулаторните затруднения в областта на възобновяемата енергия.

Предложихме на Украйна много подкрепа. Получихме много упреци за това поради близките връзки между народите на Гърция и Русия, изтъкна Мицотакис.