София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

МЗ: Няма масова зараза сред бежанците в Харманли

Констатиран е само един случай на лайшманиоза

14:30 ч. 22.11.2016 г.Здраве 7

Няма масова зараза сред бежанците в центъра за настаняване в Харманли, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. След напавени изследвания от специалисти от Военномедицинска академия на 18-и и 19-и ноември, не беше открита зараза.

Прегледите са извършени от полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев - началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф - дерматолог, със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев.

Прегледани са общо 128 заболели бежанци 91 мъже, 16 жени и 21 деца, като 106 от тях са от афганистански произход , от сирийски са 12, от иракски 8 и 1 от ирански произход.

Най-често диагностицираните заболявания са пиодермия, скабиес, варицела, остра вирусна инфекция и дерматит.

Според заключението на специалистите единственият случай със суспекция за лайшманиоза - кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от скабиес /краста/ и усложнени форми на протичане. Съвместно с директора на регистрационно-приемателния център са набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки за справяне с контагиозните заболявания сред бежанците.