София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

МЗ отхвърли предложението на "Възраждане на Отечеството" да дари 1000 дози "Спутник V"

Предложението беше отправено към БЧК
4 мОбщество 3978 Мирослав Митков

Български червен кръст и Министерството на здравеопазването отговориха на ПП "Възраждане на Отчезеството" за предложението от политическата формация да дарят на БЧК 1000 дози от руската ваксина "Спутник V". 

От писмото на МЗ става ясно, че дарението на ваксината "Спутник V" за прилагането й на територията на Република България към настоящия момент не е юредически възможно.

"Съгласно действащото в нашата страна законодателство в сферата на лекарствените продукти, което е изцяло хармонизирано с европейското в тази област, за да се разпространява даден лекарствен продукт в България, той следва да бъде разрешен за употреба", обясняват в становището си здравните власти.

Те поясняват, че към лекарствените продукти спадат и продуктите с нова активна субстанция, получените по биотехнологичен път, както и такива за превенция и лечение на вирусни заболявания, каквито са ваксините срещу COVID-19.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!