София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Мъжът и децата ѝ ще бъдат с бетонирани крака на дъното на някой язовир": Заплахите към Цариградска продължават

Тази заплаха е получена по електронната поща на Окръжния съд в Плевен в сряда

2 месецаПравосъдие 8 Иванина Игнатова

След убийството на Божанов Цариградска разкри подробности във Висшия съдебен съвет и пред медиите, а в същото време получава заплахи почти всеки ден.

"Кажете на Цариградска, че ако не млъкне, мъжът и децата ѝ ще бъдат с бетонирани крака на дъното на някой язовир" - тази зловеща заплаха към нея цитира пред депутатите съдия Цариградска. Тя е получена по електронната поща на Окръжния съд в Плевен в сряда.

Мартин Божанов е мъртъв от 31 януари. Кой ме заплашва и иска да мълча? Тук преди мен трябваше да е Борислав Сарафов и да каже за бездействието по разследването срещу Божанов. Бъдете сигурни, че не искате да сте на мое място, заяви Цариградска. Тя подробно описа случката, когато е заплашвана от Божанов в съдебна зала. Решението по-късно не е било в негова полза и е потвърдено от втората инстанция. След това била поканена за лектор на семинар на една от адвокатските колегии. Случайно или не, там бил приближеният на Нотариуса адвокат Калин Чанков.

Дойде при мен, поздрави ме,цялото му поведение говореше за надмощие, а аз съм никоя

Каза, че идва да ми предаде поздрави от Мартин, обясни съдийката.

На въпрос от Мирослав Иванов от ПП дали Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов са съпричастни към дейността на Нотариуса, тя отговори, че със сигурност са имали интерес от похлупак върху организацията на застреляния. Тя припомни, че Сарафов е признал пред ВСС на 6 юли, че в прокуратурата при Гешев са се писали материали до определени медии, след което са се образували разследвания. Самата тя посочи няколко публикации в същите медии, с които е била атакувана покрай делото на Нотариуса, а после и заради публичната ѝ подкрепа за Лозан Панов. Цариградска призова депутатите от комисията да извикат и главния прокурор Борислав Сарафов. Според нея е срам за държавното обвинение, че “Осемте джуджета” на Пепи Еврото и групата на Мартин Нотариуса са разкрити от неправителствена организация. По думите ѝ имало съдии и прокурори, които са помагали на Нотариуса в незаконните му дейности, но отказа да назове имена.

След заплахите срещу Цариградска тя е сигнализирала прокуратурата и ВСС, но разследването срещу Божанов е започнало много по-късно - през лятото на 2023 г. Разпитал я прокурор Йордан Петров от Софийска градска прокуратура, който прекратил разследването срещу Пепи Еврото за незаконни записи и изнудване на магистрати. 

Снимка: БГНЕС