София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

НА ЖИВО: Депутатите обсъждат промени в Изборния кодекс, мораториум и субсидия от 1 лев

Започна заседанието на Комисията по правни въпроси
3 мПолитика 764 Слав Механджийски

Депутатите в Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще обсъдят шест внесени законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Първото предложение е на Демократична България за въвеждането на гласуване по пощата. Предвижда се този метод да се използва при провеждането на парламентарни, президентски и европейски избори, но не и при местните. Предвиждат се и промени за гласуването в чужбина.

От Има такъв народ също предлагат промени, свързани с възможността на българските граждани в Европейския съюз да гласуват.

"Демократична България" и ИТН предлагат да отпадне "смесеното" гласуване - с хартия и с машина в секциите с над 300 избиратели.

Законопроектът на партията на Трифонов предвижда да има машинно гласувани и в секции в чужбина,

В законопроектите на ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" се предвижда изрично позволение за видеонаблюдение при отчитането на резултатите след края на изборния ден.

Изправи се! Мутри вън! предлагат създаването на 32 МИР извън страната и въвеждането на активна регистрация за изборите.

От Демократична България предлагат и промени, с които да се прилага дистанционно електронно гласуване.

От коалицията ГЕРБ-СДС внасят законопроект за промяна на изборната система от пропорционална към мажоритарна система при избор за народни представители за Велико Народно събрание.

Николай Хаджигенов и народни представители внасят проект за отмяна на чл. 158 от Изборния кодекс, който забранява регистрирането като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Разузнаване", Националната служба за охрана и Държавната агенция "Технически операции", държавните служители от Държавна агенция "Национална сигурност", съдии, прокурори и следователи.

Като последна точка Комисията ще обсъди въвеждането на партийна субсидия от 1 лев за действителен глас.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!