София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НА ЖИВО: Погребението на Алексей Навални

Хиляди опечалени се събраха около църквата и гробището

1 месецОбщество 14

Погребението на Алексей Навални, виден руски опозиционен лидер, ще се състои в Москва в петък (1 март). Мнозина смятат това събитие за емблематично за продължаващата борба между маргинализираното протестно движение в страната и усилията на президента Владимир Путин да го потуши.
Бяха въведени значителни мерки за сигурност и хиляди опечалени се събраха около църквата и гробището, където ще бъде положен Навални в руската столица. Съюзниците на Навални обвиниха Кремъл, че се е опитал да попречи на организирането на погребението, цитирайки предизвикателства при осигуряването на място и намирането на катафалка, готова да транспортира тялото му.
Съобщава се, че преговорите за освобождаването на Навални са били в ход преди смъртта му, което кара поддръжниците му да поставят под въпрос времето на събитията.
Погребението ще бъде излъчено на живо, което ще позволи на онези извън Русия, които са се обединили зад каузата на Навални, да наблюдават събитието онлайн.
Носачи донесоха ковчега на Алексей Навални в църквата на иконата на Божията майка „Утоли моите мъки“ за опелото му в Москва в петък.
Кадри, разпространени от поддръжници на Алексей Навални, показват опечалени, събрани в московска църква, аплодиращи, докато останките му бяха транспортирани на мястото. В друго видео може да се види как хора скандират „Навални“.
Близки до Алексей Навални изразиха благодарност на присъстващите в московската църква, където трябва да започне погребението му.
„Много съм благодарна на тези, които днес дойдоха в църквата, и на тези, които ще дойдат на гробището“, каза Кира Ярмиш в YouTube канала, организиран от поддръжниците на Навални по случая.
В момента погребението се предава на живо в канала на Алексей Навални в YouTube. Можете да го гледате на руски, като следвате тази връзка.
По време на брифинг с журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се въздържа от оценка на Навални като политическа фигура и отбеляза, че няма коментари за семейството на Навални.
Опечалени започват да се събират пред московска църква, където Алексей Навални, най-видният критик на Владимир Путин, ще бъде почетен преди погребението му. Има несигурност относно евентуални полицейски действия срещу присъстващите, за да отдадат почит.
Панихидата, наблюдавана от свещеник и включваща хорово пеене, дава възможност на присъстващите да се доближат до отворения ковчег на Навални, за да се сбогуват с него.
Два часа преди службата беше забелязано засилено полицейско присъствие около храма на иконата на Богородица Успокой моите скърби в квартал Марьино, където живееше Навални.

Снимка:БГНЕС