София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Над 8 млн. лв. връщат шарлатаните с къщи за гости

Най-много са нарушителите в Благоевградско

Над 8 млн. лв. връщат шарлатаните с къщи за гости

Най-много са нарушителите в Благоевградско

6 месецаОбщество 22 Боряна Райчева


Санкции в размер на сто процента от европейската помощ, получена по Програмата за развитие на селските райони, са наложени на 30 къщи за гости в Благоевградска област. Собствениците им ще трябва да върнат над 8 300 000 лева.
На сайта на ДФ „Земеделие“ е публикуван списък на къщите за гости, при които са открити нарушения след извършената мащабна проверка през юни. Проверката показва, че от 158 бенефициента, които ще трябва да върнат 100% от европейското финансиране, 30 са на територията на Благоевградска област. Получените европейски средства са от 60 000 до 398 000 лева, а общата сума, която ще трябва да върнат нарушителите, надхвърля 8 300 000 лева, т.е. това е около 20% от парите, за които претендира ДФ „Земеделие“.
Сред нарушителите е ексзаместник министърът на икономиката Александър Манолев, който чрез подставено лице си е построил луксозна семейна вила с минерален басейн за лично ползване. По този случай прокуратурата вече внесе обвинителен акт в съда.


Половината от нередностите, установени при проверките, са открити на територията на община Гърмен, където са построени и най-много къщи за гости - 35.
От ДФ „Земеделие“ уточниха, че в момента започва процедура по издаването на актовете за публични държавни вземания, които ще бъдат връчени на притежателите на скандалните къщи за гости. Те могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок.
Днес стана ясно, че и собствениците на 5 къщи за гости и ваканционни комплекси в област Велико Търново трябва да върнат 100% от субсидиите, които са получили, заради установени нередности.