София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

НАГЛО: Болница в Полша отнесе критики, ваксинирали известни личности, а не медици

Понастоящем трябва да ваксинират медицински работници по правителствен план
10 мЕвроком 280

Болница във Варшава е под обстрел заради ваксинирането срещу Covid-19 на известни личности и политици, което предизвика обществено възмущение и предизвика разследване на правителството, пишат местни медии.

Полша, която подобно на голяма част от Европа започна кампанията си за ваксиниране на 27-и  декември, понастоящем трябва да ваксинират медицински работници по правителствен план.

Но миналата седмица болницата на Медицинския университет във Варшава заяви, че е ваксинирала и 18 културни фигури, които са предназначени да служат като посланици на кампанията за ваксинация.

Болницата заяви, че е направила общо 450 ваксинации, включително 300 за собствения си персонал и 132 за техните семейства и пациенти.

Списъкът с пациенти включваше някои политици.

Сред известните личности бяха актрисата Мария Северин, която е на 45 години, певецът Михал Байор на 63 години и Едуард Мищак, 65-годишен телевизионен журналист.

Необичайните ваксинации излязоха на бял свят за първи път, когато Лешек Милър, евродепутат и бивш министър-председател и редовен пациент в болницата, публикува снимка на медицинско досие, показващо, че е получил ваксината на 30 декември.

Някои местни политици в други части на Полша, включително членовете на управляващата партия "Право и справедливост" (PiS), също са силно критикувани, че са получили ваксината извън своя ред.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви пред агенция PAP в събота, че "спазването на правилата на последователността на ваксинацията е израз на зачитане на правилата за социална солидарност".

"Няма оправдание за нарушаване на правилата", каза той и го нарече "истински скандал".

Говорителят на правителството Петър Мюлер в понеделник заяви, че правителственото разследване е започнало да добавя: "Надявам се, че още днес ще има наказание за всички виновни."