София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Няма монопол на пазара на горивата у нас

Това констатира проверката на КЗК

11:22 ч. 12.03.2019 г.Общество 6

Няма монопол на пазара на горивата у нас. Това констатира в свои доклад, след проведена проверка  Комисията за защита на конкуренцията. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете.
 
Според регулатора липсата на достатъчен складов капацитет в данъчни складове и складове за задължителни запаси на горива, сложната административна процедура и значителните финансови инвестиции, свързани с изграждането на собствен склад, представляват висока бариера пред вносителите и производителите на горива. 
 
От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че увеличението на цената се наблюдава за кратък период и е осъществено постепенно, сочат още в доклада си от КЗК.
Според експертите от комисията характеристиките на пазара позволявали  такова поведение да бъде обяснено като резултат от обективни критерии, свързани с конкурентна среда, разходи за дистрибуция, количество и обем на продажбите и търсенето и др.
 
В извършения анализ се изтъква и че  цени на бензин Евро-95 и дизелово гориво в страната са едни от ниските в сравнение с останалите страни-членки на ЕС.
 
КЗК взема отношение в доклада и по въпросите, свързани с в Закона за горивата, а също и с новите изисквания по наредба Н-18 за касовите бележки, които ще трябва да издават бензиностанциите. В текста на доклада се посочва, че промените в закона биха могли да доведат до извеждането от пазара на част от участниците и да се превърнат в непреодолима бариера за осъществяване на дейност.
 
По отношение на касовите бележки от КЗК са мнение, че изискването фискалният бон  да съдържа покупна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива.