София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нидал Алгафари: Армията трябва да се разпусне и парите да се пренасочат

Той коментира посещението на премиерът в Украйна и искането на Зеленски за военна помощ

1 месецПолитика 6 Катерина Найденова

Посещението на премиерът на България в Киев е символично и цели да покаже, че сме заедно с всички останали държавни лидери, които вече са били в Киев, без значение колко малка държава сме. Това заяви в ефира на Евроком писателят Нидал Алгафари. 

Той обърна внимание и на подаръкът на премиерът Денков - реплика на меча на Кубрат. Според Алгафари, Зеленски не е получил меча преди брифинга, поради протоколни съображения.
"Това не е протоколен гаф. С този подарък ние показваме, че подкрепяме Украйна", категоричен беше той.

На въпрос, свързан с ПВО-тата, които Володимир Зеленски иска от България, Алгафари каза, че е редно да ги предоставим. По негови думи, те стигат "само за по един изстрел", и не биха ни свършили работа при потенциално нападание.

"Според мен, армията трябва да бъде разпусната, трябва да се изгради нова стратегия за военна доктрина", заяви още той.

"Не виждам срещу кого има да се бием. Ако Турция тръгне срещу нас би ни прегазила. Ние нямаме нужда от подкрепа срещу Турция и Гърция например, защото членуваме с тях в НАТО. Обградени сме от държави-членки на НАТО, с изключение на Сърбия и Северна Македония, с които имаме други споразумения", уточни писателят.

"Парите, които се наливат в армия, трябва да се пренасочат към образование или друга важна кауза", категоричен беше Алгафари.