София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Номинираният за нов посланик на САЩ у нас: България е стратегически партньор и съюзник

По време на изслушването му беше засегнат и казусът с рафинерията на "Лукойл"

30 сПолитика 487 Николай Парашкевов

Номинираният за нов посланик на САЩ в България - Кенет Мъртън, беше изслушан в американския Сенат, заедно с други кандидати за посланици в Източна Европа. 

Мъртън определи България като стратегически партньор и съюзник на Вашингтон и подчерта, че ще работи за разширяването икономическите връзки със страната ни.

По думите му, той ще бъде неуморен защитник на по-силно върховенство на закона. 

По време на изслушването му беше засегнат и казусът с руската компания "Лукойл" и споровете около евентуалния износ на продукция от рафинерията в Бургас.

"Работили сме с българите, за да намерим начини за намаляване на тази исторически наследена ангажираност, която очевидно е проблематична при сегашните обстоятелства. Мисля, че трябва да работим тясно с други европейски колеги, в Европейския съюз и Европейската комисия, за да видим какъв механизъм и какъв инструмент можем да дадем на българите, за да скъсат с тези отношения. Може да отнеме известно време, но си струва усилието. Моят ангажимент е да работя за това", заяви Мъртън.