Нови правила за малки хотели, къщи за гости и фермерски пазари
Мерките са засега са препоръчителни
Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще предложи за утвърждаване от Националния съвет по храните на "Правилник за ползване на фермерските пазари" и "Наръчник относно мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели", потвърдиха от ведомството. Мерките имат препоръчителен характер за бизнеса и организаторите на фермерски пазари в страната.
Мерките са разработени по проект, финансиран от Фондация "Америка за България", от Гергана Кабаиванова и Валери Савов от екипа на Фондация "Локалфууд.бг", с участието на експерта по земеделие от Европейския парламент Георги Събев.
Правилникът за ползване на фермерски пазари включва изисквания за организацията и дейността им, правила за предлаганите храни, хигиената на терена, използваното оборудване, както и за хората, ангажирани с продажбите. Той съдържа специфични изисквания за предлагане и продажба на повечето групи храни, предлагани на фермерските пазари, но освен това за първи път въвежда у нас официални дефиниции за "фермерски пазар", "местна храна", "фермерска храна" и "занаятчийска храна".
Наръчникът за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели също е разработен от експертния екип. Той описва начините, по които всички къщи за гости и малки хотели, които приготвят и предлагат възмездно храни на своите клиенти и гости, могат да регистрират тип "домашна" кухня по Закона за храните.
Разработени са и насоки за методите на готвене, за охлаждане на готовите храни, както и за повторното им затопляне. Наръчникът включва още: инструкции за обучение на персонала, изисквания за оборудването и зоната за приготвяне на храна.