София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Новият управител на Здравна каса е Дечо Дечев

Той ще предприеме реформа в лекарствената политика
пропускане

Новият управител на Здравна каса е Дечо Дечев

Той ще предприеме реформа в лекарствената политика

2 годиниПолитика 36 Боряна Райчева


Д-р Дечо Дечев е новият управител на Националната здравноосигурителна каса. Народното събрание гласува кандидатурата му – единствената предложена – със 124 гласа „за“ и един „въздържал се“. Мандатът на д-р Дечев ще е до март 2020 г. 

Д-р Дечев досега бе директор на болница "Св. Иван Рилски" в София.

ДПС и Патриотите подкрепиха кандидатурата, БСП опонираха с мотива, че постът е "обезвластен". Иначе не се съмнявали в качествата му.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави д-р Дечев и заяви, че той може да разчита на неговата подкрепа. 
"Той ще отговори на огромните очаквания на българското население да се справи с една много сложна система в един много труден момент. Той познава лошите неща в нашата система. Това му дава шанс да намери правилните решения за нейното подобряване. Д-р Дечев познава проблемите и аз съм убеден, че той ще ги реши. Системата се намира в трудно положение и се нуждае от промяна. Успех доктор Дечев", каза министър Ананиев.

По време на изслушването пред Парламентарната здравна комисия д-р Дечев заяви, че една от най-важните промени, които ще предприеме, е реформа в лекарствената политика. Той предлага и обединяване на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца с НЗОК заради непрекъснатите проблеми за пациентите, свързани с лечението в чужбина.