София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОБЕКТИВНО: Ядрената енергия - между страха от миналото и надеждата за бъдеще

Разговор с Цветелина Пенкова - евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП

пропускане
17 дниИкономика 10

Ако [ядрената енергия] се беше родила в ера на мир, щяхме да имаме напълно различен подход и манталитет към нея. Защо американският режисьор, носител на три оскара Оливър Стоун спря да се страхува от бомбата и заговори за силата на ядрената енергетика. 
Холивудският режисьор стига по-далеч и заявява, че ядрената енергия е безопасна. И световните военни конфликти няма да променят това. Във време, когато повечето учени са съгласни, че трябва драстично да намалим използването на изкопаеми горива, за да избегнем трайно увреждане на нашите екосистеми, новият филм на Стоун заявява:
"Имаме нужда от ядрена енергия. Ядрено сега."

Холивудският режисьор твърди, че най-смъртоносната ядрена катастрофа – в електроцентралата в Чернобил през 1986 г. в Украйна, когато тя беше част от Съветския съюз – бледнее в сравнение с вредите, нанасяни от изкопаемите горива на човешкото здраве и околната среда всеки ден база. Въз основа на изследване, публикувано за първи път в книгата A Bright Future, се установява, че ядрената енергия е от решаващо значение за задоволяване на съвременните енергийни изисквания, като същевременно намалява въглеродните емисии.
Преди няколко години първи път в историята на Европарламента беше създадена група за подкрепа на ядрената енергетика. Вицепрезидент на групата е Цветелина Пенкова - български евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, която организира ключова конференция в Брюксел на тема: Енергийна сигурност - основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България.
Как България да се превърне в ключов играч в определянето на енергийните политики на ЕС?
Какво е мястото на България за енергийната сигурност на Европа. Как страната ни да излезе от списъка на дискриминираните и от 27 национални решения да се стигне до едно общо и справедливо за всички страни членки:
Преди дни парламентът одобри на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. Законопроектът за ратифициране на споразумението бе прието с подкрепата на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" – "Демократична България" , ДПС и "Има такъв народ".
Споразумението беше подписано в София на 12 февруари 2024 година.
Енергийната сигурност -  дългосрочна инвестиция, изискваща стратегия за десетилетия напред. Mоже ли да бъде постигната в турбулентната политическа среда у нас?

Разговор с Цветелина Пенкова - евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. 

Ядрената енергия се характеризира с много високи първоначални разходи, сложни процедури за управление на ядрените отпадъци, както и високи разходи за извеждане от експлоатация на централата. Но веднъж построено, производството се характеризира с ниски експлоатационни разходи, което е силен икономически стимул за енергийните компании и енергоемките индустрии да поддържат реакторите да работят възможно най-дълго. Индустрията твърди, че икономическият полезен живот на реакторите, т.е. времето от пускането в експлоатация до времето, когато разходите за ремонт и подмяна станат твърде високи, е много по-дълъг от 25 години.