София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ОФИЦИАЛНИЯТ ДОКЛАД НА СЗО: От лаборатория ли е дошъл коронавирусът?

Докладът дава четири възможни източника за вируса
19 мЗдраве 555

Covid-19 вероятно е започнал да се разпространява при хората чрез животни и това се е случило не повече от месец или два, преди да бъде забелязан през декември 2019 г., се установява в проектодоклада на Световната здравна организация, пише CNN.

Най-малко вероятният източник е изтичане от лаборатория, заключи съвместният международен екип на СЗО.

Организацията трябва да публикува окончателния доклад за своето разследване на произхода на коронавируса във вторник, но черновата версия на доклада, получена от CNN, показва, че все още няма доказателства, че вирусът се е разпространявал по-рано от края на 2019 г.
 
Докладът дава четири възможни източника за вируса и най-вероятният сценарий е чрез междинен гостоприемник, вероятно диво животно, уловено и отгледано във ферма.

Но разследването не е открило кое друго животно е било заразено от прилеп - считано за най-вероятния първоначален източник на вируса - и след това може да го е предало на човек. „Възможният междинен приемник на SARS-CoV-2 остава неуловим“, пише в него.

Следващото вероятно е пряко предаване от едно от животните, за които е известно, че носят подобен тип коронавирус, като прилеп или панголин.
 
Докладът установява, че е възможно, но не е вероятно предаването от замразена или охладена храна и най-малко е вероятно случайно лабораторно освобождаване.

Бившият директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ д-р Робърт Редфийлд заяви пред д-р Санджай Гупта от CNN, че според него вирусът е бил освободен от лаборатория.

В доклада се казва, че това е "изключително малко вероятно". „Няма данни за вируси, тясно свързани със SARS-CoV-2, в която и да е лаборатория преди декември 2019 г. или за геноми, които в комбинация биха могли да осигурят геном на SARS-CoV-2“, се казва в него. 
 
„С оглед на гореизложеното, лабораторният произход на пандемията се счита за изключително малко вероятен".
 
Независими изследователи казват това от месеци. Геномното тестване на вируса показва, че той не е проектиран в лаборатория, а е предаден по естествен път от животни - както и вирусът SARS, който зарази 8000 души в световен мащаб през 2002-2004 г., преди да бъде стопиран.

Докладът посочва, че замразените храни също не са вероятно източник. „Няма убедителни доказателства за предаване на SARS-CoV-2 чрез храна и вероятността от замърсяване от резервоар е много ниска“, се казва в него.
 
Ролята на пазара на морски дарове в Ухан също е неясна. Възможно е пазарът да не е първоизточникът на огнището, но че тълпите, събрали се на пазара - който беше  препълнен, с покрив и отворена канализация - може да са усилили разпространението на вируса.

Вземането на проби от пазара откри вируса върху повърхности, но не и в проби, взети от животни или храни, продавани на пазара. Освен това има доказателства, че вирусът е циркулирал преди избухването на пазара в Ухан - включително и на други пазари.

"Много от ранните случаи са свързани с пазара в Ухан, но подобен брой случаи са свързани с други пазари, а някои не са свързани с никакви пазари. Предаването в рамките на по-широката общност през декември може да отчете случаи, които не са свързани с пазара в Ухан, което заедно с наличието на ранни случаи, които не са свързани с този пазар, може да се предполага, че пазарът на Ухан не е първоначалният източник на огнището", се добавя в доклада.

"Следователно не може да се направи твърдо заключение относно ролята на пазара в Ухан в произхода на огнището или как инфекцията е била внесена на пазара", заключава докладът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!