София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

ОФИЦИАЛНО: КАС призна ЦСКА София за спортен наследник на фалиралото дружество

Съдът в Лозана потвърди, че ЦСКА не е длъжен да плати 50 000 евро на Сокена Ба
12 сСпортни 186 Антоанета Начева

Спортният арбитражен съд (КАС) официално потвърди решението на Международната футболна централа (ФИФА) и призна ЦСКА София за спортен наследник на фалиралото дружество. Това стана ясно от решения по делото на мениджър Сокена Ба срещу ФИФА и ЦСКА в Лозана.

Според КАС превес взимат аргументите, че този клуб е наследник на фалиралия ЦСКА. "От значение са име, цветове, фенове, история, спортни постижения, трофеи, стадион, списък на играчи и исторически фигури, които му позволяват да се отличава от останалите клубове", гласи решението.  „ЦСКА трябва да се счита за същия клуб като първоначалния длъжник или поне "спортният наследник" на първоначалния длъжник и че може да носи отговорност за задълженията“, добавя се към становището. 

Съдът в Лозана потвърждава решенията на ДК на ФИФА, че ЦСКА не е длъжен да плати 50 000 евро на Сокена Ба, защото не е предявила претенциите си и в делото по несъстоятелността в Софийски градски съд.

Преди години от „червения клуб“ заявиха, че ФИФА погрешно ги счита за спортен наследник на фалиралото дружество, защото Световната централа не признава, че собствеността, лицензът, футболните отбори и юридическото лице на ЦСКА се различават от тези на старото дружество. Адвокатите на армейците твърдяха, че клубът е наследник на Литекс, но това не е било признато.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!