София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

ОГНЕНА СТИХИЯ: Пламъци обхванаха Турция, Гърция и Италия

Най-малко трима души са загинали заради пожара в южния турски окръг Анталия

Най-малко трима души са загинали заради пожара в южния турски окръг Анталия. Огромната огнена стихия продължава да се разпространява в Анталия, застрашавайки жилищни райони. Дронни кадри разкриха тъмни облаци от дим и високи пламъци, както и няколко къщи, напълно разрушени от пожара. Въпреки че местната болница не е засегната от пожара, всички пациенти са евакуирани като предпазна мярка. Според службата на местния управител два противопожарни самолета и 15 хеликоптера помагат в операциите по търсене и спасяване, като са поискани допълнителни подкрепления от съседни области, тъй като огънят продължава да се разпространява към населените райони на Манавгат.

Междувременно гръцките власти са евакуирали няколко района северно от Атина, след като пожарът обхвана гори и представлява заплаха за домовете. Няколко хеликоптера бяха използвани днес за гасене на огъня в районите Стамата и Родополи, на 30 км североизточно от Атина. Жителите в района са получили предупреждения на мобилните си телефони и са призовани да държат вратите и прозорците затворени възможно най-дълго, за да се избегне излагането им на дим.

Франция и Гърция от своя страна са изпратили четири специални самолета, които да помогнат за гасенето на пожарите в Сардиния, Италия. Огънят вече е унищожил 20 хиляди хектара гора там. Пожарът започна в неделя и бързо обхвана източната провинция Ористано. Няколко хиляди души бяха евакуирани, фермите и къщите бяха изгорени, голяма част от добитъка загина. Над 7000 пожарникари и военен персонал бяха мобилизирани за гасене, участваха общо 20 противопожарни самолета и 13 хеликоптера. До този момент огънят не е овладян.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!