София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Джузепе Конте подаде оставка - нови избори в Италия

Премиерът обвини Матео Салвини за края на правителството
пропускане

Джузепе Конте подаде оставка - нови избори в Италия

Премиерът обвини Матео Салвини за края на правителството

9 месецаПолитика 44 Боряна Райчева


20 август се превърна в историческа дата за Италия, предава Euronews. Извънпартийният премиер Джузепе Конте си подаде оставка заради правителствената криза, която над една седмица тресе страната. 

Джузепе Конте излезе с официална реч пред Сената на Италия, в която обвини за ситуацията вицепремиера и лидер на „Лига“ Матео Салвини за разпада на коалицията с „Движението 5 звезди". „Безотговорно е да се започне правителствена криза. Tя показва лични и партийни интереси“, каза Джузепе Конте. 

"Скъпи приятели от "Пет звезди", това е краят на работата на нашето правителство. В края на тази среща официално ще предам писмото за оставка на президента Серджо Матарела", обяви той. 

Оттук нататък дали да се разпуска парламентът на Италия и дали да се обявят предсрочни избори ще решава президентът. Автоматичното разпускане на законодателния орган може да бъде избегнато и чрез създаване на ново парламентарно мнозинство.

Един от вариантите може да е коалицията на „Движението 5 звезди“ на Луиджи ди Майо с Демократическата партия с най-видния й лидер в лицето на експремиера Матео Ренци.

Според медиите обаче сред италианските демократи има разделение. Едните подкрепят евентуалната коалиция, другите начело с председателя Никола Дзингарети са за обявяване на предсрочни избори.

За пръв път след Втората световна война обаче изборите биха съвпаднали с гласуването за бюджета наесен. Това е изключително важен момент за властите в Рим, след като Италия натрупа рекордния за еврозоната външен дълг от €2 трлн. Еврокомисията на няколко пъти заплаши Италия със санкции заради високите бюджетни разходи.