София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Отпадат изгодните такси и студентски заеми за обучение в Англия

Студентите ще плащат три пъти по-високи такси за обучение

Отпадат изгодните такси и студентски заеми за обучение в Англия

Студентите ще плащат три пъти по-високи такси за обучение

20 мОбразование 399 Ирина Илиева


Българските студенти, които са избрали да следват във Великобритания ще се сблъскат с новите и три пъти по-високи цени за обучение. Досегашните изгодни студентски заеми също ще излизат скъпо на студентите, пише "24 часа".

От 21 август 2021 година студентите от ЕС ще загубят правото си да плащат колкото техните английски колеги. Тази мярка е обвързана с решението на Великобритания да напусне Съюза.

Мярката ще влезе в сила само за новоприетите студенти за учебна година 2021/2022. Така всички чуждестранни студенти ще плащат еднакви такси за обучение.

“Юридически и морално трудно ще е да продължим да начисляваме по-ниски такси на европейците, след като вече не сме част от ЕС. А и историята показва, че предлаганото от нашите университети образование е такова, за което хората са готови да платят”, коментира директорът на Института за висше образование Ник Хилман. Той определи решението на британското правителство като много лоша новина за английските университети, макар и да е очаквана, след като Брекзит вече е факт.

Според него въвеждането на по-високи такси за гражданите на ЕС и едновременното премахване на възможността да получават нисколихвени кредити вероятно ще доведат до спад с 60% на желаещите да следват в Англия.

“Ако това се случи, в нашите учебни заведения ще има по-малко националности и те вече няма да бъдат толкова отворени към света”, подчера Хилман.

В момента таксите за студенти от ЕС са до 9250 паунда на човек годишно, колкото и на британските им колеги. Също като тях те имат право на изгодни заеми, които да успяват да плащат сами. Отделно могат да разчитат и на пари за издръжка. Заемите са при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, тръгне на работа и стигне до определен доход. За България той е 12 000 паунда годишно, а за Англия – 25 000.

По тази причина 90% от нашите студенти на Острова се възползват от студентски заеми.

Това положение се запазва за тези, които ще започнат да следват тази есен в английски вузове, и то за целия период на обучението им.