София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Панов: Не е ясно кои са конкретните действия или бездействия на съдия Миталов

"Миталов е поставен в ситуация, в която трябва да доказва отрицателни факти"

09:39 ч. 11.02.2020 г.Правосъдие 601

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов припомни на прокуратурата и КПКОНПИ, че е изпратил писмо със запитване относно решението на САЩ да наложат забрана на съдия Андон Миталов за влизане в страната. 

На сайта на ВКС е качено становището на инспектора, който е извършил проверката по случая със съдия Андон Миталов, информира Панов. 

Той информира, че в становището се посочва, че не е необходимо да се сезира прокурорът, а е допустимо да се отнесе искането директно до съда. 

Предложението за отстраняване на съдия Миталов съдържа множество неясноти. Например, кои са конкретните действия или бездействия на съдия Миталов, посочи Панов, като допълни, че до прокуратурата са изпратени нови напомнителни писма.

Предпочитам да получа писмен отговор, категоричен е председателят на ВКС. 

Съдия Миталов е поставен в ситуация, в която трябва да доказва отрицателни факти. Той трябва да доказва, че не е обвързан със сериозна корупция. 

За да има осъдителни присъди за корупция, трябва да има дело. Трябва да има и досъдебно производство. Това са много важни въпроси, защото когато се използва думата "корупция", това означава, че някой е получил нещо и е извършил или не нещо, заключи Лозан Панов.