София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ПАРЛАМЕНТЪТ РЕШИ: На следващите редовни избори ще се гласува мажоритарно

Спор между народните представители за промените в Изборния кодекс
9 мПолитика 7466 Ивана Иванова

Народните представители решиха да се гласува мажоритарно на следващите редовни избори. Подкрепиха го ГЕРБ, ИТН и ИСМВ. Против бяха от БСП, ДПС и ДБ.

ГЕРБ и "Има такъв народ" приеха да се запише, че до редовните парламентарни избори ще се гласува при пропорционалната система. Това според тях значи, че за редовните ще има мажоритарна.

Карантинираните заради коронавирус ще могат да гласуват с подвижна урна на мястото, на което са в изолация, независимо дали имат настоящ адрес там. Те ще могат да подават заявления за гласуване с подвижна урна и в деня на изборите.

По-рано се разрази спор за това кой ще подкрепи предложението на ИТН. "Българският народ да гледа. Сега е часът на истината кой наистина иска мажоритарни избори. Това сме от "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Йорданов: Българският народ да гледа - сега е часът на истината кой иска мажоритарни избори

Десислава Атанасова от ГЕРБ направи предложение за промяна в законопроекта като каза, че думата редовни ще се замени с предсрочни и ще искат на следващите избори да се гласува по този начин.

"Има ли някой, който мисли, че следващите избори ще са редовни. С 99.9% следващите избори ще са предсрочни. Затова се правят тези промени. На следващите избори, които би трябвало да са редовни, ще гласуваме по мажоритарна избирателна система", каза още Йорданов.

"Сега ще се види истината. Това искаме и ние. Ние го искаме от 2016 г. когато внесохме законопроект за мажоритарни избори. Искахме го и през 2017 г. Въпросът е, че вие вносителите (ИТН) не знаете какво искате", каза Димитър Главчев от ГЕРБ.

Главчев и зам.-председателят на Народното събрание Татяна Дончева влязоха в спор, тъй като Главчев поиска думата.

"Или нищо не разбирате, или сте една дума за хора, които нищо не разбират по биологични причини. Не може да се направи за един ден. Вие ще имате възможност или да приемете нашето предложение, или да си измислите причина да не го приемете", отговори Йорданов.

Ива Митева от "Има такъв народ" коментира и каза на Главчев, че от една година ГЕРБ са за район чужбина, за електронно дистанционно гласуване и за 100% машинно гласуване. Днес всички разбрахме, че вие не сте за нито едно от тези неща и всичко тук е било популизъм".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!