София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ПАРТИИТЕ С НОМЕРА КАТО ХОТЕЛСКИ СТАИ

КАБИНЕТЪТ РЕШАВА КОЙ МИНИСТЪР ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ИЗБОРИТЕ

ПАРТИИТЕ С НОМЕРА КАТО ХОТЕЛСКИ СТАИ

КАБИНЕТЪТ РЕШАВА КОЙ МИНИСТЪР ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ИЗБОРИТЕ

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева


Номерата на партиите в бюлетините за местния вот да започват от 100 нагоре, както е при хотелските стаи. Това предложение отправи СДС към Централната избирателна комисия (ЦИК) в четвъртък. Целта е да се избегне съвпадение между номерата на партиите и тези на кандидатите за общински съветници в листите. Така сините смятат, че няма да стават грешки при преференциалното гласуване, както се получи на европейските и парламентарни избори, пише Стандарт.

В първия случай 15-ият в листата на БСП – Момчил Неков, измести Сергей Станишев от лидерското място в листата на левицата и замина за Брюксел. Във втория пък 13-ата в листата на ББЦ – Ана Баракова, успя да измести втория по ред – Дяко Дяков, и да влезе в българския парламент. И в двата случая причината за това беше дублирането на номера на конкретния кандидат за депутат с номера на партията за вота. Много избиратели се объркаха от дублажа и отбелязваха конкретен кандидат за депутат с идеята, че така гласуват за самата партия. Затова от СДС предлагат на ЦИК да няма припокриване на номерата на партиите и на кандидатите за общински съветници на местния вот. Хората на Лукарски предлагат номерацията на партиите да започва от 100 нагоре, тъй като номерата на съветниците в най-дългата листа е от 1 до 61. Не е ясно дали ЦИК ще се съобрази с това.

До понеделник Министерски съвет може да възложи координацията и подготовката на изборите на определен министър, реши междувременно ЦИК. До 30 август пък правителството трябва да одобри какви ще са разходите за местния вот. Последните избори през октомври ни струваха почти 27 млн. лв. Разходите са основно за възнаграждение на членовете на секционните комисии, чийто брой тогава беше 100 000 души. Шефовете на комисиите получаваха еднократно по 91 лв., а членовете – по 75 лв.