София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пентагонът се опълчи на Тръмп

Министърът на отбраната не иска армията да участва в протестите в САЩ

Пентагонът се опълчи на Тръмп

Министърът на отбраната не иска армията да участва в протестите в САЩ

6 мПолитика 2364 Златина Петкова


Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер е използването на армия за потушаване на протестите в САЩ. Ръководителят на Пентагона е против Закона за потушаване на безредици от 1807 г., който позволява използването на въоръжени сили в страната, пишат от ТАСС.

„Винаги съм вярвал и продължавам да вярвам, че Националната гвардия е най-подходяща за подпомагане на местните цивилни власти в тези ситуации, в подкрепа на местните правоприлагащи органи, в краен случай и само в най-належащите и трудни ситуации. В момента не сме в една от тези ситуации. Не подкрепям използването на закона и армията за потушаване на протестите ", каза Еспер на брифинг в Пентагона в сряда.

По-рано говорителят на Белия дом Кейли Макинани на брифинг заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да се възползва от този закон във връзка с редовно безредиците протести, които обхванаха САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис (Минесота). Законът е последен влязъл в сила през 1992 г. по време на бунтове в Лос Анджелис. Причината за протестите тогава беше полицейското насилие срещу афроамериканеца Родни Кинг.