София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плевнелиев: Не може, няма и не бива да има избори 2в1

Според него предстоят едни много големи, важни и исторически решения не само в България

2 месецаПолитика 17 Иванина Игнатова

Не може, няма и не бива да има избори 2в1 - предсрочни парламентарни избори заедно с европейските избори през лятото. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев пред БНТ.

По думите му се е нагледал на ниска политическа култура в Народното събрание - кой на кого седял в скута, делкания и сглобки. Народът не очаква хулиганско отношение от членовете на Народното събрание. Предстоят едни много големи, важни и исторически решения не само в България. Бойко Борисов и Христо Иванов са по-възрастните в стаята, в която едни деца се бият и се раздават юмруци, като те двамата не трябва да допускат да има нови избори с аргумент, че ще има нова Европейска комисия и реформи в НАТО, настоя Плевнелиев.

Според него Борисов не би искал да остави на президента Румен Радев да определи следващия български еврокомисар на държавата. Борисов не би искал да счупи мечтите и готовността на една Мария Габриел, която би била чудесен министър-председател заради егоизъм. Чудесният печеливш от едни избори ще бъдат "Възраждане" и партиите около президента Румен Радев. Нищо добро не ги чака евроатлантическите партии, ако отидат на нови предсрочни парламентарни избори, предупреди Плевнелиев.

Той смята, че съпредседателят на ДПС Делян Пеевски получава като изпълнителен директор властта в България. Не е правилно от гледна точка на Бойко Борисов този негов синхрон - постоянно и навсякъде с ДПС. Ако се погледна ситуацията на ПП-ДБ, те също преговарят ежедневно с Пеевски в парламента и това пък съсипва тяхната репутация. Единственото възможно решение е да се изготви един документ, тъй като меморандумът бе най-лошото, което се произведе, оцени експрезидентът.

"Знаем, че Борисов никога няма да заобича Кирил Петков и Асен Василев, но над нас са Шенген и Еврозоната. Има опасност безобразията в съдебната система да бъдат заметени под килима, но има вариант и за операция "Чисти ръце" - направете го, народът ще ви разбере", призова Плевнелиев.

Запитан дали е стопиран президентския проект, Плевнелиев посочи, че политическия проект на държавния глава съществува. Той счита, че Румен Радев ще се бори за властта и ще се бори срещу политическите партии. Бойко Борисов никога не трябва да забравя, че бе арестуван незаконни именно от служебното правителство на Румен Радев, напомни той.

Снимка: БГНЕС