София 24 °C
Велико Търново 27 °C
Пловдив 29 °C
Варна 30 °C
Бургас 29 °C
Начало Новини Предавания На живо

По-скъпите билети намалили гратисчиите в столицата

Електронната тикет система – не по-рано от края на 2020 г.

По-скъпите билети намалили гратисчиите в столицата

Електронната тикет система – не по-рано от края на 2020 г.

9 месецаТехнологии 193 Боряна Райчева


С увеличаването на цената на билета в столичния градски транспорт до 1,60 лв. гратисчиите в София били „намалели“, хвалят се от столичния транспорт.

„Гратисчииите вече са максимум до 10% от пътуващите с градския транспорт“, изчисли директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Християн Петров.

„С точно число не разполагаме, защото нямаме и с какво да ги измерим“, твърди той.

Станали са повече закупуващите карти, защото пътуването излизало доста по-евтино. По данните му 255 годишни абонементни карти били закупени през 2015 г. С вдигането на цената за билет до 1,60 лв. обаче продажбите скочили.

През 2018 г. вече били продадени над 30 00 карти. „Това има директен ефект и върху броя на гратис, хората виждат, че е най-изгодно да пътуват с такива карти на цена от 360 лв.“, твърди Петров.

Контрольорите в столичния транспорт пък са 240 на брой.
От декември 2018 г. се работи по тикет системата за градския транспорт, която обаче няма да бъде напълно внедрена преди края на 2020 г.

„До края на този месец тече пилотно внядряване – в над 10 превозни средства тре са внедрени тестово, има камери за видеонаблюдение и самите компоненти за системата за таксуване“, сподели Християн Петров.

Планира се системата да бъде внедрена в 1 300 наземни превозни средства и метрото.