София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

По-високи пенсии, но и по-скъпи ток и вода

От утре пенсиите се вдигат с 12 лв., водата с 4,5%, а токът с 3.5%

13:36 ч. 30.06.2019 г.Общество 11

Посрещаме 1-ви юли с по-високи пенсии, но и с увеличение на цените на тока, водата и парното.
 
Правителството е заделило от бюджета 277 милиона лева за увеличение на възнагражденията на възрастните хора. Изчисленията показват, че така средната пенсия у  нас ще нарасне до сумата от  386 лева. Лицата, които са с  минималния размер вземания за стаж и възраст  ще получат с 12 лева повече, а тези, които са със социални такива ще се обогатят със 7 лева.
 
Вдига се и таванът на пенсиите, като максималните вече ще достигат 1200 лева. По този начин  около 43 000 души ще получат реалните си пенсии, а други 26 000 ще останат с таван. Изплащането  на новите суми ще започне след седмица.
 
На фона на тези увеличения, цените на водата, парното и тока също скачат по стара традиция именно в разгара на летния сезон. Така, парното и топлата вода ще поскъпнат с 4,5% средно. В столицата увеличението ще бъде 4,3 на сто, а в Пловдив - 7,4. Най-голямо повишение на цените ще има в Разград и Габрово - над 17 и над 12% съответно. Единствено в Сливен отоплението ще поевтинее.
 
Неща при тока изглеждат по доста сходен начин. Очакванията са там цените да се повишат средно с 3,5%.
 
Изчисленията на енергийните експерти показват, че при това положение, средното поскъпване на електроенергията за крайните потребители ще бъде с около 3 лева, а  за използващите парно, с около 7 лева на месец.