София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

По-високи заплати в болниците от 1-ви юли

Става дума само за общинските лечебни заведения

По-високи заплати в болниците от 1-ви юли

Става дума само за общинските лечебни заведения

11 месецаЗдраве 2 Боряна Райчева


Увеличават заплатите на лекарите и персонала в общинските болници от 1-ви юли, това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, по време на посещението му във Варна. По думите му повишенията ще бъдат различни в отделните лечебници, като по предварителни данни увеличението ще е между 150 и 250 лева.
 
Министърът допълни, че повишаването няма да доведе до съкращения. По думите му, тъй като областните лечебници са многопрофилни и длъжни да приемат всеки болен, трябва да разполагат и с нужните екипи за 24-часов режим на работа. 
 
Ананиев обясни още, че в момента средната брутна работна заплата на персонала е между 1200-1400 лева, като за лекарите сумата е доста по-висока. По думите му,  през септември ще бъде направен анализ на изпълнението на бюджета на Национланата здравноосигурителна каса и, ако има спестени средства, те ще отидат в болничната помощ и увеличение на заплатите.
 
Здравният министър беше категоричен обаче, че максималният размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната работна заплата, а за медицинския - повече от три пъти от основната работна заплата.