София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Подписка срещу връщането на хартиената бюлетина

Събрани са 6500 подписа

5 мИзбори 852

Граждани ще внесат днес в деловодството на Народното събрание 6500 подписа срещу връщането на хартиената бюлетина. Тяхното мнение е, че машините са допринесли значително за прозрачността на вота, а връщането на хартиената бюлетина е стъпка назад.

"Връщането на хартиените бюлетини неминуемо ще доведе до възможността за контролиран вот, подправяне на изборните протоколи и ще увеличи броят на недействителните гласове. Партиите, които са инициирали внасянето на този законопроект, страдат от факта, че точно масата на техния електорат не може да се справи с машинното гласуване, или по някаква причина не желае да гласува по този начин. Това води до загуба на гласове, а причината е социалният профилна лицата, поддръжници на всяка от конкретните партии", каза юристът Деян Дешков, който е един от организаторите на подписката.

Припомняме, че миналата седмица връщането на хартиената бюлетина беше предложено и гласувано в Народното събрание. ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха "за". Така предложението беше прието със 125 гласа.