София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

POLITICO: Бесен на AstraZeneca заради недостига, ЕС призовава за контрол на износа на ваксини

Яростни представители на ЕС заявиха, че компанията не е обяснила ситуацията
8 мЗдраве 188 Ивана Иванова

В понеделник ЕС призова за строг контрол върху износа на коронавирусни ваксини, след като висши държавни служители обвиниха базираната в Обединеното кралство AstraZeneca, намаляват доставките, предназначени за страните от ЕС, за да продават дози на други държави на по-високи цени, пише европейското издание Politico.

Това се случи след две спорни заседания в понеделник между представители на ЕС и националните власти и представителите на британско-шведския фармацевтичен конгломерат, които информираха Брюксел в петък, че производството на ваксини ще бъде далеч от договорните си задължения към ЕС.

Яростни представители на ЕС заявиха, че компанията не е обяснила ситуацията.

„Дискусиите с АстраЗенека днес доведоха до недоволство от липсата на яснота и недостатъчни обяснения“, пише комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидис след втората среща.

Тя съобщи, че в сряда ще се състои друга среща. По-рано през деня Кириакидис обяви плановете за следващия контрол на износа, като същевременно изясни подозренията на Комисията, че АстраЗенека е изпратила ваксините другаде, а не към ЕС.

"Европейският съюз иска да знае точно кои дози са произведени от AstraZeneca, къде точно досега и на кого са доставени", каза Кириакидис и добави, че предложеният от Комисията механизъм за износ ще изисква всяка компания да разкрие предварително всякакви предвидени международни пратки с дози ваксини, произведени в ЕС.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!