София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порошенко узакони украинския език за единствен законен в страната

Законът не обхваща езикът на малцинствата, уточнява президентът

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език". Церемонията по подписването беше излъчена по всички централни украински телевизионни канали.

„Аз, като президент Петро Порошенко, имам голяма чест и уникална възможност да подпиша закона „За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език “, каза той.

Според държавния глава споменатият закон "обединява нацията" и украинците са чакали тази "много, много години". "Този закон не засяга по никакъв начин езика на националните малцинства, живеещи в Украйна, тъй като законът не е за това", добави той.

На 25 април Върховната Рада прие законопроекта “За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език”. Тя предвижда, че сега гражданите са задължени да използват украинския език във всички сфери на живота си. За следването на изпълнението на закона ще отговарят "езикови инспектори." Те ще могат да присъстват на срещи във всяка правителствена агенция, да изискват документи от обществени организации и политически партии, както и да определят глоби.

Председателят на парламента Андрей Паруби подписа този закон и обеща да го предаде спешно на президента. В същото време, той заплаши, че ако някой се опита да извърши "ревизия" на езиковия закон, той ще почувства "целия гняв на украинския народ".

Александър Вилкул, заместник-ръководител на фракцията на Опозиционния блок във Върховната Рада, заяви по-рано, че фракцията му вече е събрала необходимия брой подписи на депутатите, за да изпрати закона за разглеждане от Конституционния съд на страната.