София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Правосъдие: 10 месеца затвор и 10 хиляди лева глоба за мъж, нарушил 14-дневна карантина

Информираха от пресцентъра на Апелативната прокуратура София

Правосъдие: 10 месеца затвор и 10 хиляди лева глоба за мъж, нарушил 14-дневна карантина

Информираха от пресцентъра на Апелативната прокуратура София

14 дниПравосъдие 35 Боряна Райчева


Десет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и десет хиляди лева глоба е наказанието, наложено на подсъдимия Р.Р., от Районна прокуратура – Кюстендил за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК„ информират от пресцентъра на държавното обвинение. 
Според информацията на 30.03.2020 г., след завръшането му от Германия, Р.Р. бил поставен под задължителна 14-дневна карантина, на основание предписание, издадено от Регионална здравна инспекция във връзка с разпространението на вируса Covid-19. Мъжът следвало да пребивава на адрес в кв. „Изток“ в гр. Кюстендил. Седмица по-късно той нарушил тази противоепидемична мярка и излязъл от дома си. Отишъл в магазин на негова съседка, за да си купи кафе. При извършена от контролните органи проверка Р.Р. не бил установен на посочения от него адрес. По случая е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление.
Подсъдимият Р. се е признал за виновен и е сключил споразумение с Районна прокуратура – Кюстендил, като се е съгласил да му бъде наложено наказание от десет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на десет хиляди лева.Споразумението е било одобрено от съда и има характер на влязла в сила присъда.