София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ПРАЗНУВАМЕ ТЕАТЪРА: Животът е сцена, а всички ние сме актьори в нея

За първи път идеята за отбелязването на датата идва през 1969 година
4 сОбщество 198 Златина Петкова

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. За първи път идеята за такова отбелязване идва през 1961 г. от Международния театрален институт, който е организация,обединяваща хората от цял свят, които са свързани с театралното изкуство. 

Институтът е част от системата на ЮНЕСКО и насърчава сътрудничеството между театралните артисти по цял свят. На 9-тия  Световен конгрес  на организацията във Виена, президентът на конгреса Армията Кивима предлага да се създаде Световен ден на театъра. Оттогава празнуваме празника на 27 март, който се свързва още и с откриването на „Театъра на нациите” в Париж.

В България отбелязваме Международния ден на театъра с връчването на наградите „ИКАР“ – най-престижното отличие за сценични изкуства. От 2006 г. до днес те се присъждат от Съюза на артистите в България за професионални постижения в областта на театъра, цирковото и кабаретното изкуство в 19 категории. По традиция в седмицата преди 27 март се провежда Софийски театрален салон, на който се играят спектаклите, номинирани за награди.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!