София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРЕД ДЕПУТАТИТЕ: Калин Стоянов обясни кои са върнатите бежанци "престъпници"

Според Дъблинското споразумение

1 месецПолитика 13 Антония Лазарова

В свое изявление пред Народното събрание министърът на вътрешните работи Калин Стоянов внесе уточнения във връзка с твърдения, направени в пленарната зала. 

Съгласно спогодба за реадмисия, на 8 февруари т.г., в 12.40 часа, на ГКПП „Аерогара София“ с полет от Мюнхен в България пристигнаха 18 сирийски и шестима български граждани. Шестимата, които по произход и по рождение са българи, са изтърпели наказания „лишаване от свобода“ за извършени в Германия престъпления, след което са депортирани у нас – уточни вътрешният министър. По отношение на чуждите граждани е завършил процесът по предоставяне на хуманитарен статут, което означава, че те имат правата и задълженията на българските граждани. В този смисъл, министър Стоянов припомни, че страната ни има подписани реадмисионни споразумения с всички държави членки на ЕС. 

За пореден път вътрешният министър отбеляза, че по Регламента Дъблин, който е в сила от 2013 година и разпоредбите му се прилагат в 32 европейски държави, връщания на чужди граждани прави и България. Страната ни изпраща обратно нелегални мигранти към държавите-членки, отговорни за разглеждането на молбата за закрила, или към трети страни.