София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Президентът на Словакия прие оставката на правителството

Ще се проведе официална церемония по назначаването на нов кабинет

Президентът на Словакия прие оставката на правителството

Ще се проведе официална церемония по назначаването на нов кабинет

2 месецаПолитика 16 Ивана Иванова


Президентът на Словакия Зузана Чапутова прие в петък вечерта оставката на правителството на министър-председателя и един от лидерите на партията "Посока - социалдемокрация" Петър Пелегрини. Това съобщи Словашко радио.

Чапутова похвали действията на министър-председателя на кабинета Пелегрини за борба с разпространението на коронавирус в Словакия. Правителството незабавно предприе строги мерки, насочени към спиране на разрастването на инфекцията в републиката.

Церемонията се проведе в президентския дворец в историческия център на Братислава. И двамата политици участваха в него с медицински превръзки и ръкавици на ръцете си, които предпазват от коронавирусна инфекция. Подобни мерки за защита срещу заразяване имаше сред войници от честната стража и служители на администрацията на държавния глава.

Чапутова ще проведе официална церемония по назначаването на нов кабинет в събота. Той ще бъде оглавен от председателя на най-успешните парламентарни избори, проведени в републиката на 29 февруари тази година, центристкото политическо движение „Обикновени хора и независими личности“ (ОХНЛ) Игор Матович. Новото правителство, освен ОХНЛ, включва дясноцентристкото движение „Ние сме семейство“, либералната партия „Свобода и солидарност“ и либерално-консервативната партия „За хората“, ръководена от бившия президент на Словакия Андрей Киска. Кабинетът на министрите разчита на подкрепата на мнозинството депутати от 150-местния парламент на Словакия.