София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Президентът връчва почетния знак на 15 медици и здравни специалисти

Днес е Световният ден на здравето
10 мОбщество 432

Президентът Румен Радев ще връчи днес почетния знак на държавния глава на изявени медици и здравни специалисти. Отличията се връчват за всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите.

В Световния ден на здравето, който отбелязваме днес, 15 признати български специалисти по здравни грижи ще получат почетния знак на президента.

Румен Радев ще връчи отличия на доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, който като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в Covid зоната на болницата.

Сред отличените е д-р Сибила Маринова -координатор по донорство за Северен централен регион, която заедно с екипа си работи на първа линия за лечението на пациенти с Covid-19 във Велико Търново, ръководителят на инфекциозното отделение на МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева-Пелева, както и д-р Абдулах Заргар, управлявал успешно болницата в Исперих.

Почетният знак на президента ще получат семейният лекар с над 30 години опит д-р Гергана Николова, фелдшерът Роза Антова от Центъра за спешна медицинска помощ в София от 2010 г.; рентгеновият лаборант Димитър Милинич с над 25 години трудов стаж в пловдивската болница „Свети Георги“, работил на първа линия в извънредната Ковид-19 ситуация, както и Галя Добрикова – акушерка с 22-годишен опит в УМБАЛ „Канев“ в Русе.

Сред отличените са и Марияна Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна“, д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ, д-р Костадин Сотиров - един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив, и негов председател от 2017 г., д-р Георги Миндов – председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и зам.-председател на Столичната лекарска колегия на БЛС, д-р Румен Алексов – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил, доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново, където се обучават акушерки; Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и първата българска акушерка-делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация.

Предвид епидемичната обстановка почетните знаци ще бъдат връчени в рамките на две церемонии, отбелязва прессекретариатът на държавния глава.

Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки, се посочва още в съобщението.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!