София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Президентът на Израел даде срок от 21 дни за сформиране на правителство

"Това е време на сериозно изпитание за държавата Израел"

Президентът на Израел даде срок от 21 дни за сформиране на правителство

"Това е време на сериозно изпитание за държавата Израел"

6 месецаПолитика 16 Боряна Райчева


Израелският президент Реувен Ривлин даде на депутатите 21 дни, за да се опитат да съставят коалиционно правителство след провала на лидера на опозиционния блок Кахол-Лаван Бени Ганц и премиера Бенямин Нетаняху.
На специална церемония в резиденцията му в Йерусалим президентът официално информира оратора на Кнессет Юлий Еделщайн, че нито Нетаняху, нито Ганц са успели да сформират кабинет, така че тази задача сега е възложена на депутатите от Кнессета.
"Това означава, че със закон, започвайки от днес в продължение на 21 дни, решението кой да повери работата по формирането на следващото правителство е на членовете на Кнессета ... Това е време на сериозно изпитание за държавата Израел".
Настоящото законодателство предоставя на избраните депутати на израелския Кнессет възможност в рамките на 21 дни да намерят кандидат, който може да се ползва с подкрепата на мнозинството от парламентаристи и да сформира правителство. За целта кандидатът за премиер трябва да включва препоръката на мнозинството депутати в 120-местния Кнессет. Освен това всеки парламентарист може да претендира за ролята на бъдещия премиер.
Президентът призова депутатите да оставят предизборните разногласия за периода на формиране на новия кабинет и да проявят отговорност.