София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Призив за визова схема в стил Украйна за палестинци в Газа със семейство в Обединеното кралство

Благотворителни организации и адвокатски кантори подписват писмо до министъра на вътрешните работи

12 дниОбщество 2 Катерина Найденова

Писмо, подписано от почти 60 благотворителни организации, адвокатски кантори и организации, ще бъде изпратено до министъра на вътрешните работи, призоваващо за създаването на визова схема в стил Украйна за палестинци, хванати в капан в Газа, които имат семейство в Обединеното кралство.

В писмото, подписано от Съвета за бежанците, Care4Calais и Фондация Хелън Бамбър, се казва, че „съществуващите имиграционни маршрути са недостатъчни и не работят“ и се описва как една семейна схема в Газа би „позволила на палестинците в Газа да се съберат отново с техните непосредствени и разширени членове на семейството в Обединеното Кралство".

Повече от 30 000 души бяха убити в Газа след атаката на 7 октомври срещу израелски цивилни, когато 1200 души бяха убити и около 250 души бяха взети за заложници от бойци на Хамас.

Писмото, организирано от кампанията Gaza Families Reunited и адресирано до вътрешния министър Джеймс Клевърли, ще бъде изпратено във вторник. Той призовава Министерството на вътрешните работи спешно да създаде семейна схема в Газа, „за да защити човешкия живот и правото на единство на семейството, докато стане безопасно за палестинците да се завърнат“, особено когато страховете нарастват от предстоящо израелско наземно нападение в Рафа.

Министерството на вътрешните работи заяви, че няма планове за създаване на отделен маршрут за палестинците, които да идват в Обединеното кралство.

Миналата седмица първият министър на Шотландия Хумза Юсаф подкрепи кампанията „Семействата в Газа отново са събрани“, призоваваща за схема за събиране на семейства.
В писмото, чиито подписани са адвокатските кантори Birnberg Peirce и Duncan Lewis, се казва, че отговарящите на условията палестинци не са могли да кандидатстват за визи за събиране на семейства поради изискването на Министерството на вътрешните работи да записват биометрични данни, включително пръстови отпечатъци.

Въпреки че Министерството на вътрешните работи предлага възможност за отлагане на изискването за биометрични данни, в писмото се казва, че повечето от тези заявления са били отхвърлени и двама души са били убити в Газа, докато са чакали решение.

Писмото гласи: „По този начин палестинците в Газа са хванати в капан на уловка-22: британското правителство изисква от тях да регистрират биометрични данни, но им отказва жизнеспособен начин да го направят... Именно в този контекст палестинските семейства в Обединеното кралство призоваха за семейна схема в Газа заедно с постоянно и незабавно прекратяване на огъня.

Отказът на министъра на вътрешните работи да вземе решения по молбите за събиране на три семейства, които бяха хванати в капан в Газа, поради невъзможността им да предоставят биометрични данни, беше установен за незаконосъобразен и нарушава техните права съгласно член 8 от Европейската конвенция за правата на човека, в горния съд в началото на март.

Стотици палестински семейства в Обединеното кралство са прибягнали до набирането на десетки хиляди лири чрез набиране на средства, за да улеснят евакуацията на семействата си чрез частна компания в Египет.

След атаката през октомври са направени 55 000 дарения и са създадени 430 фонда в Обединеното кралство, в които се споменава „евакуация“ или „евакуация“ във връзка с кризата в Газа, според ексклузивни данни.

Петиция, призоваваща за палестинска семейна визова схема, е подписана от повече от 54 000 души досега. Той изисква 100 000 подписа, за да бъде разгледан за дебат в парламента.

Говорител на вътрешното министерство каза: „Ние работим денонощно, за да накараме британските граждани, които искат да напуснат Газа. Имаме екип на място в Кайро и на КПП Рафа, който предоставя консулска помощ. Всички лица на издръжка на британски граждани, които се нуждаят от виза, могат да кандидатстват за такава.