София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРИЗНАНИЕ: Радев връчи на Цветана Манева почетния знак на президента

Отличието е по повод 80-ата годишнина на Манева за нейния принос за театралното и филмовото изкуство

2 месецаКултура 21 Иванина Игнатова

Държавният глава Румен Радев връчи почетния знак на президента на актрисата Цветана Манева. Отличието е по повод 80-ата годишнина на Манева за нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и за нейните заслуги в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство. 

"Тежкият момент, в който актьорите се разделят с професията си, винаги е свързан с едно физическо изтощение", посочи Манева.

"Дарбата е даденост, а талантът е работа. Приемам този плакет като оценка за моя труд, който се оказа, че е над половин век. Имам необходимост да кажа благодаря на всички хора, с които съм работила".

Президентът Румен Радев посочи, че с течение на годините публиката е успяла да опознае Цветана Манева не само като актьор, но и като човек: "Интелигентна, взискателна към себе си, но и към другите, преминаваща стоически през изпитанията, любознателна, провокативна, свободолюбива, което може да се обобщи съвсем кратко - Цветана Манева - стандарт и класа".

Цветана Манева отпразнува 80-годишния си юбилея на 30 януари и по този повод утре в Младежкия театър ще има специално представление, озаглавено "Честит рожден ден, Цветана", в което ще се включат много нейни колеги актьори. 

Снимка: БГНЕС