София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

ПРОБИВ: Учени откриха средство срещу болестта на Алцхаймер

Сероводородът може да предпази стареещите мозъчни клетки
1 мЗдраве 468 Боряна Райчева

Учени от университета „Джон Хопкинс“ са установили, че сероводородът, който мирише на развалени яйца, може да предпази стареещите мозъчни клетки от болестта на Алцхаймер. Според невролога Бинда Пол новите доказателства силно свързват стареенето, невродегенерацията и клетъчната сигнализация с начина, по който сероводородът и другите газообразни молекули работят в клетките. Човешкото тяло естествено произвежда малки количества сероводород, което помага за регулиране на различни функции, от клетъчния метаболизъм до вазодилатацията. Изследователите отбелязват, че газовете играят ролята на основните клетъчни молекули, които са от особено значение за мозъка. В случай на сероводород, това води до модификация на протеини чрез химичен процес на сулфхидратация, който модулира тяхната активност.

Проучванията показват, че нивата на сулфхидратация в мозъка намаляват с възрастта и тази тенденция се засилва при пациенти с болестта на Алцхаймер. За да потвърдят това, изследователите са провели експерименти с мишки, генетично модифицирани, за да имитират болестта на Алцхаймер. На гризачите се инжектира съединение със сероводород, което освобождава молекули от този газ и след това в продължение на 12 седмици те се тестват за промени в паметта и двигателните функции. Тестовете показаха, че сероводородът подобрява когнитивните и двигателните функции с 50% (в сравнение с мишки, които не са получавали лекарството): те са по-способни да запомнят къде са напуснали платформата и са били по-физически активни. Съавторът на изследването Мат Уайтман обясни, че доскоро учените не са имали фармакологични инструменти, за да симулират как тялото произвежда малки количества сероводород в клетките. „Можем успешно да обърнем някои аспекти на болестта на Алцхаймер“, заключават авторите на работата.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!