София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Аргирова: Има условия по-патогенни щамове на COVID да се размножат повече (ВИДЕО)

Президентът започна консултации за изборите с медицински експерти
29 сЕвроком 453

Когато една ваксина е създадена за определен щам или щамове, тя ги селектира. Щом селектира тези, значи дава път на други. Има условия по-патогенни щамове да се размножат повече и да получим резултат, не какъвто очакваме. Това го има при грипа, това е единият фактор, по който сменяме всяка година на ваксината. С тази ваксина селектираме и даваме път на току що развилите се. Това коментира проф. Радка Аргирова по време на консултации при президента Румен Радев. В консултациите участват проф. Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев.

"Държа да се проведе чисто професионално събрание или допитване, за да вземем сериозни и обосновани на науката изводи, за да не се допускат такива своеволия. Друг довод е ако няма достатъчно производства. Но аз слушам и чета много недосмилици и всичко това трябва да се изясни", каза още проф. Аргирова.

"Бихме могли да изясним, че хората, които са минали през тежкото изпитание ковид-19, да си направят прост тест за антитела и малко да изчакат, докато дойде следващата порция ваксина. Мутанти още ще има, няма начин да няма", коментира тя.