София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Проф. Ива Христова: Ваксините ще действат при Омикрон

"Омикрон няма да е първият, нито последният вариант, който възниква от Африка"
44 сЗдраве 1280 Мирослав Митков

"Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон, да с намален процент на ефективност, не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат". Toва заяви пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Омикрон няма да е първият, нито последният вариант, който възниква от Африка, има имунодефицитни състояния там. Може да очакваме и следващ вариант. Мутациите, които има в новия вариант, са представени и в други варианти", допълни проф. Ива Христова.

По думите ѝ се очаква до 2-3 седмици да има проучвания доколко ваксините покриват новия щам

"Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя", каза още проф. Ива Христова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!