София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Проф. Константинов "подреди" депутатите в следващия парламент

Математикък прогнозира еднакъв брой народни представители на 3 партии

18 дниПолитика 22 Васил Василев

Математикът проф. Михаил Константинов направи прогноза поред БНТ за разпределението на депутатите в следващия парламент след изборите на 9-и юни. Според него ГЕРБ-СДС ще имат 70 депутати, а ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" - по 40 народни представители. За БСП математикът "дава" 30 депутати, а за ИТН - 20. Той обаче не изключва в парламента да влязат и още 2 формации - на Вили Лилков и на алтернативната левица на Мая Манолова. 

Константинов предположи, че може да се направи управляващо мнозинство от тройна коалиция между ГЕРБ, ДПС и ИТН. По думите му от ПП-ДБ са направили всичко възможно през последните месеци, за да намалят резултата си. "Полувлизането в Шенген е обидно за България, а конституционните им промени са глупави. Никой не стана да ги похвали. Това, че сме по-богати, е обективен процес и не може да се приписва на един или на друг. За съжаление обаче неравенството у нас е потресаващо. Истинските хора, които страдат, не излизат от вкъщи и са обидно бедни. Те не се разхождат по жълтите павета", каза още Константинов.

Според него, за пореден път да гласуват ще излязат само около 40% от имащите право на глас Той коментира още каузата  на евродепутата Иво Христов от вчера за президентска република. Според него, подобен модел няма как да се случи у нас, колкото и хората да не харесват партиите си, показвайки го на изборите. 

снимка: БГНЕС